Om oss

AO Möbler ett företag i tredje generationen 1905 föddes Anders Olsson. Den 11 maj, 1931, startade han lanthandel i Hogen på östra Orust. Här sålde han allt som hörde den tidens lanthandel till. Matvaror, djurfoder, hästskor, trätofflor och vad du vill.

Företagshistorik

Under 1950-talet började det bli allt svårare för de många lanthandlarna att klara konkurrensen från de kedjeföretag och stormarknader som växte upp runt om i samhället. Anders Olsson började se sig om efter någon annat att syssla med. Stenungsund hade börjat växa. Kraftverket var på väg attfamilj färdigställas och petrokemin var på väg att etablera sig. Stenungsund var en ort på frammarsch och en ort lämplig att etablera sig i. Under början av 1950-talet hade han kompletterat sin lanthandel med en avdelning för möbler. Köpenskap var hans område och möbler behövde alla i ett växande samhälle. Möbelförsäljning skulle bli hans nya verksamhetsområde när han flyttade till Stenungsund.

Möbelvaruhus

affar-gamal1958 startades den nya verksamheten i en liten lokal mitt emot järnvägsstationen. Anders sålde pinnstolar, köksbord, TV-soffor, sängar och andra inredningsdetaljer till Stenungsundsborna. år 1960 var verksamheten etablerad och AO-möbler behövde större lokaler. Anders Olsson köpte mark på Strandvägen 33, och den första nuvarande AO-möblers lokaler byggdes. Den del som i dag utgör östra delen av möbelvaruhuset. Försäljning av nya möbler var huvudinriktningen i företaget, men Anders Olsson såg till att komplettera med även andra verksamheter. Att byta in och sälja begagnade möbler, syssla med auktioner och att hyra ut möbler till de många som arbetade och bodde tillfälligt i Stenungsund.

Kedjeföretag

Inom möbelbranschen som så många andra branscher slår sig företag samman och bildar kedjor och gemensamma inköpsorganisationer. Anders Olsson var en av dem som var med och tog initiativ till att Mineko som sedan blev Europamöbler och som nu är möbelkedjan EM, bildades. Han tillhörde i flera år organisationens styrelse och var även under en period dess ordförande. Efter hand växte verksamheten och kom även att utgöras av en större tapetserarverkstad där man arbetade med att stoppa om möbler och utföra alla de andra arbetsuppgifter som hör till det facket.

Mattjänst – Golv till Tak

Mittensonen Bengt kom tidig med i verksamheten och efter en tid knoppades den del av verksamheten som sålde golv, mattor och tapeter av i ett eget bolag, Stenungsunds Mattjänst, där Bengt var verksam. Den verksamheten delades senare upp i två olika företag, där Bengt fortsatte med att sälja tillpassade mattor, och där två av hans anställda Stig Carlsson, anställd 1967, och Ingemar Kristiansson samt Lasse Josefsson startade Golv till Tak som sålde heltäckningsmattor, badrumsbeklädnader, tapeter och badrumsinredningar med mera. Verksamheten drevs först på Strandvägen 12. Golv till Tak flyttade senare in i Oasenhuset på Stenungs Torg.

Fortsatt familjeföretag

claes2År 1965 kom äldste sonen Bertil in i företaget. Han hade tidigare arbetat som flygmekaniker och bott i Malmö. Två år senare, 1967 drog sig Anders Olsson tillbaka, flyttade till Spanien för att njuta frukterna av ett strävsamt yrkesliv. Bertil tillträdde då som VD och verksamheten fortsatte att expandera. år 1978 hade åter utrymmena blivit för trånga, och i akut behov av att utökas. En bit mark köptes till från Hjalmar Bengtssons, och försäljningsytorna kunde mer än fördubblas. Senare kom även yngste sonen Per med i familjeföretaget. Han var utbildad ingenjör och hade arbeta på Volvo innan han kom in i möbelbranschen. I dag är det tredje generationen Olsson, Bertils söner Claes och Thomas som tillsammans driver företaget. Claes tillträdde som VD 1984-85.

– I vår bransch som i alla andra sker det ständiga förändringar och det gäller att hänga med i utvecklingen, säger Claes Olsson.

– Konkurrensen har ökat och det är positivt, det tvingar oss till att bli bättre, att erbjuda nya varor och tjänster och att öka servicen

– Varusortimentet genomgår ständig förändringar. Just nu är det de nya plasmaskärmarna till TV-apparater och datorer som ställer krav på en ny typ av möbler. Nu märks också en tydlig trend mot inslag av ek i bord, bokhyllor och den typen av möbler.

– Soffor och sängar är annars de varugrupper som dominerar i vår försäljning. Vi försöker även att bredda vårt sortiment, genom att erbjuda ett bredare utbud av lampor, mattor och andra kompletteringsvaror

AO-möbler sysselsätter ett 10-tal personer och den personalstyrkan har varit oförändrad under ganska många år.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.